Safety

Telemātika ir vērsta uz preventīviem pasākumiem

Autoparku vadītāji saskaras ar pieaugošām uzturēšanas un degvielas izmaksām, un katru dienu kļūst arvien svarīgāk risināt transporta nozares ietekmi uz vidi. Negadījumi, kas bieži rodas cilvēku kļūdu dēļ, vēl vairāk sarežģī autoparku pārvaldību, aktualizējot nepieciešamību pēc automatizētiem uzraudzības risinājumiem. Izmantojot telemātikas sistēmas, kas ir apvienotas ar datu analīzi un vadītāju apmācību, tiek nodrošināta drošāka braukšana, efektīvāka darbība un lielāka peļņa. Turklāt tas arī samazina kopējo autoparka ekoloģiskās pēdas nospiedumu.

Ceļu satiksmes drošības uzlabošana ar telemātikas palīdzību

FleetEurope.com ziņo, ka telemātikas izmantošana var palielināt drošību līdz pat 72%. Telemātikas sistēmas palīdz kontrolēt autoparka darbību un atbilstību normatīvajām prasībām, tādējādi palielinot gan vadītāju, gan pārvadātās kravas drošību. Papildus drošībai, telemātikas risinājumu izmantošana veicina cieņpilnu attieksmi uz ceļa un pārredzamu darba vidi.

Ekonomiskie ieguvumi un ietekme uz vidi

Telemātikas risinājumu ieviešanas rezultātā iespējams ievērojami samazināt izmaksas. Viens no ikdienas izdevumiem autoparka pārvaldīšanā ir degviela, kur īpaši svarīgs tās efektīvs patēriņš ir loģistikas uzņēmumiem ar lieliem kravas transportlīdzekļiem. Vadītāju uzvedības uzraudzīšana (asi pagriezieni, paātrinājumi, bremzēšana, dīkstāves laiks utt.) un apmācība, balstoties uz datiem, var ietaupīt līdz pat 25% degvielas mēnesī. FleetEurope.com pētījumi norāda, ka izmaksu ietaupījums vienam transportlīdzeklim tā dzīves cikla laikā var sasniegt līdz pat €10’000, pateicoties telemātikas risinājumu izmantošanai. Turklāt GPS sistēmu ieviešana veicina ilgtspējīgāku uzvedības modeli, veicinot ilgtspējību transporta nozarē.

Telemātika automatizē procesus un atbalsta pāreju uz elektriskajiem transportlīdzekļiem, uzraugot transportlīdzekļu veiktspēju un enerģijas patēriņu. Lai arī sākotnējie ieguldījumi elektriskajos transportlīdzekļos var būt augsti, tie nodrošina ātru ieguldījumu atdevi un palīdz sasniegt noteiktos vides mērķus.

Īstenojot GPS risinājumus, uzņēmumiem ir svarīgi iekšēji konceptualizēt un aktīvi komunicēt mērķus, lai izvairītos no situācijām, kurās vadītāji jūtas pārmērīgi kontrolēti. Mērķis ir radīt drošāku darba vidi un nodrošināt visu ceļu satiksmes dalībnieku drošību.

Proaktīva pieeja

Tā vietā, lai tiktu galā ar sekām, telemātika fokusējas uz preventīvajiem pasākumiem. Kristjans Annuss, Fleet Complete izpētes un attīstības nodaļas vadītājs Eiropā, izceļ vērtību, ko Fleet Complete risinājumi ar GPS ierīcēm var sniegt. “Piemēram, mūsu “Green Driving” jeb “Zaļās braukšanas” risinājums var uzraudzīt pēkšņus paātrinājumus, asu bremzēšanu un asus pagriezienus. Vadītāju uzvedība tieši ietekmē kopējo ceļu drošību, kopējās īpašumtiesību izmaksas (TCO) un uzņēmuma reputāciju.”

Ir svarīgi arī uzraudzīt dīkstāves laiku, īpaši kravas automobiļiem. “No mūsu pieredzes esam redzējuši, ka kravas automobilis var darboties dīkstāvē 40-100 stundas mēnesī, patērējot apmēram 3 litrus dīzeļa stundā. Šāda uzvedība rada nevajadzīgas izmaksas uzņēmumam un ir arī kaitīga videi,” sacīja Annuss. Fleet Complete risinājumi var palīdzēt noteikt galvenos veiktspējas rādītājus (KPI). Uzraugot datus un ieviešot nepieciešamās izmaiņas, mēs veicinām labāku vadītāju uzvedību, efektīvāku darbību, uzlabotus uzņēmuma rezultātus un mazāku ekoloģiskās pēdas nospiedumu.

Izmantotie avoti:

FleetEurope – https://www.fleeteurope.com/en/connected/europe/features/successful-implementation-telematics-improved-driver-safety-72?t%5B0%5D=Connected%20Fleets%20Conference&curl=1