Uncategorized

8 profilaktiski padomi, lai bez problēmām vadītu savu autoparku

Jūs droši vien esat dzirdējis parunu: „Vieglāk novērst nekā ārstēt”. Ja runājam ir par autoparka uzturēšanu, tā trāpa precīzi desmitniekā.

Autoparka uzturēšana profilaktiskā veidā Jums ietaupa lielu naudu. Labi uzturēts transportlīdzeklis sadedzina mazāk degvielas, retāk lūst un palīdz samazināt ekspluatācijas izmaksas. Proaktīva pieeja nozīmē arī to, ka varat novērst problēmas, pirms tās kļuvušas par drošības apdraudējumu.

Protams, kā ar daudzām lietām biznesā, to ir daudz vieglāk pateikt nekā izdarīt. Labi nodomi ne vienmēr tiek pārvērsti efektīvā darbībā. Cilvēka kļūda, neuzmanīgs manevrs un autovadītāja slikta apmācība var ietekmēt Jūsu transportlīdzekļa vispārējo tehnisko stāvokli, un, ja cieš Jūsu transporta līdzekļu tehniskais stāvoklis, tad apdraudēta ir arī visa Jūsu uzņēmuma darbība kopumā. Ko jūs varat darīt, lai uzturētu savu autoparku labā tehniskā stāvoklī?

1. Izveidot autoparka inspektora amatu

Profesionāli izveidots pārbaužu grafiks ir pirmais solis veselīga autoparka saglabāšanā. Profilaktiskās apkopes darbi, piemēram, eļļas maiņa, riepu maiņa un dzinēja tīrīšana jāveic regulāri. Iestatiet brīdinājumu vai nu savā kalendārā, vai vēl labāk, izmantojot autoparka pārvaldības sistēmu. Ja šāda pārbaužu grafika uzturēšanas izmaksas vai pūles ir pārāk augstas, apsveriet iespēju nolīgt īpašu, pieredzējušu transportlīdzekļu tehniskās apkopes pakalpojumu sniedzēju, kas par šīm lietām rūpēsies Jūsu vietā. Tas ļaus Jums vairāk laika veltīt uzņēmuma pārvaldībai.


Transportlīdzekļa apkopes atgādinājumi

2. Saņemt regulāras autovadītāju atskaites

Raugieties uz autoparka uzturēšanu kā uz cikliski, nevis stingri noteiktos datumos veicamu pienākumu. Papildus regulārajām pārbaudēm Jums pēc iespējas biežāk jāsazinās ar saviem autovadītājiem. Galu galā viņi pavada vairāk laika ar transportlīdzekli nekā jebkurš cits. Uzticiet viņiem braucienā pārbaudīt, piemēram, eļļas un riepu spiedienu. Tas palīdzēs autovadītājiem izstrādāt labākās prakses kopumu un veidot produktīvas darba attiecības ar Jums un tehniskās apkopes komandu vai apakšuzņēmēju.

3. Pārliecināties par savu transportlīdzekļu atbilstību paredzētajam uzdevumam

Jūs taču neizmantotu plastmasas lāpstu, lai izraktu pamatus mājai, vai ekskavatoru, lai uzbūvētu smilšu pili. Tāpat arī katram jūsu autoparkā esošajam transportlīdzeklim ir jābūt pienācīgi aprīkotam atbilstoši veicamajam darbam. Nepietiekama transportlīdzekļa komplektācija var izraisīt ātrāku detaļu nodilumu. Pārspīlēta komplektācija vai pārāk jaudīga konfigurācija Jums rada nevajadzīgas izmaksas. Iegādājoties transportlīdzekli vai nozīmējot darba uzdevumus, nosakiet, ko Jūsu transportlīdzeklis pārvadās un kādi būs tā ekspluatācijas apstākļi, lai Jūs varētu visefektīvāk to izmantot.

4. Pievērst uzmanību riepām

Riepu spiedienam ir milzīga nozīme kopējā braukšanas pieredzē. Tas ietekmē automobiļa ekspluatāciju, degvielas ekonomiju un vispārējo nolietošanos. Tomēr paturiet prātā, ka riepu nodilums Jūsu autoparkā nebūs vienmērīgs. Tādi faktori kā laika apstākļi, ceļa segums un konkrēta autovadītāja braukšanas stils var ietekmēt riepu dilšanas ātrumu. Tāpēc ir svarīgi, lai Jūsu autoparka inspektors pārbaudītu riepu spiedienu pirms un pēc brauciena. Autovadītājiem tas jāpārbauda arī uz ceļa, īpaši garāku braucienu laikā.

Kopā ar spiediena pārbaudēm Jūsu autovadītājiem un dispečeram ir jāpievērš uzmanība kopējam riepu nodilumam. Saskaņā ar nesen veiktu pētījumu nodilušu riepu darbaspējas vieglajam kravas automobilim samazinās līdz 28%, tāpēc regulāri pārbaudiet riepu nodilumu.

5. Uzturēt transportlīdzekļu tīrību

Jūs neietu uz tikšanos ar klientu dubļainās kurpēs (vismaz, cerams, ka tā nenotiktu). Tāpat, ja tiek izmantoti nemazgāti transportlīdzekļi, Jūsu uzņēmuma tēls nav tas labākais. Mazgājot un pulējot transportlīdzekļu virsbūvi, Jūsu uzņēmums izskatās profesionāls un palīdz arī autovadītājiem just lielāku gandarījumu darba laikā.

Tīra transportlīdzekļa ārpuse palīdz novērst arī tādas problēmas kā rūsa un priekšlaicīga bojāšanās. Izveidojiet attiecības ar autoparka uzturēšanas pakalpojumu sniedzēju, kas var palīdzēt nodrošināt labu autoparka kopšanu. Tas var uzņemties transportlīdzekļa tīrīšanu, ļaujot Jums brīvi pievērsties citu sava uzņēmuma darbības jomu pārraudzībai. Viņi būs arī profesionāli apmācīti, lai laikus pamanītu iespējamās problēmas, pirms tās būs kļuvušas par krietni lielākām un dārgākām problēmām.

6. Apmācīt autovadītājus

Māciet saviem autovadītājiem, kā efektīvi vadīt un uzturēt savus transportlīdzekļus, ieskaitot mehāniskos uzdevumus, piemēram, riepu spiediena un protektora nodiluma pārbaudi. Uzsverot uzmanīga un pienācīga braukšanas stila svarīgumu, samazināsies iespēja, ka viņi iekļūs ceļu satiksmes negadījumā, kas varētu izraisīt transportlīdzekļa dīkstāvi un dārgus remontdarbus, vai arī vēl sliktāk — tiesas procesu.

Papildus tam Jums jāpaskaidro, kāpēc ir svarīga regulāra apkope un uzmanīga braukšana. Kā viens autors trāpīgi rezumē: konsultācijas un apmācība var palīdzēt „izglītojamajiem attīstīt lielāku pašapziņu un lielāku personīgo atbildību”.

7. Plānot turpmākās darbības

Palūkojieties dažus gadus nākotnē. Kur Jūs sevi redzat? Tāpat kā vairums uzņēmumu īpašnieku, Jūs, cerams, iztēlosieties izaugsmi: lielāku autoparku, izvērstus biznesa virzienus un vairāk autovadītāju. Bet vai esat sagatavojies šādai izaugsmei?

Ja nesāksit plānot uz priekšu, Jūs riskējat atpalikt, kamēr konkurenti izraujas uz priekšu. Ja netiks izveidots biznesa modelis ar atbilstošu mērogu, tas ne tikai negatīvi ietekmēs biznesa izaugsmi, bet arī kaitēs tiešajam darbam. Steidzoties reaģēt uz lielāka klientu skaita dabīgi izraisīto prasību pieaugumu, kā arī lielāka autoparka un darbaspēka pārvaldības un uzturēšanas radīto papildu spiedienu, iespējams, būsiet spiesti pieņemt sasteigtus lēmumus vai tērēt naudu.

Tā vietā labāk veidojiet attiecības ar pakalpojumu sniedzēju, kas spēj uzturēt un pārvaldīt lielākus autoparkus. Strādājot ar profesionāli, varat samazināt transportlīdzekļa sliktas tehniskās apkopes izraisītās dīkstāves iespējamību. Tas arī nozīmē, ka Jūs varat uzticēt profesionāļiem laikietilpīgus plānošanas pienākumus, tādējādi varat vairāk laika veltīt biznesa izaugsmei.

8. Ieguldīt autoparka pārvaldības programmatūrā

Ieguldīšana telemātikas instrumentos un tehnoloģijās var palīdzēt Jūsu konkurētspējas uzlabošanā. Kā liecina viens ziņojums, autoparka pārvaldības dati var palielināt produktivitāti pat par 15%. Palielinās arī finanšu ietaupījumi — apmēram 55% aptaujas respondentu ziņo, ka līdz 10% ir samazinājusies izdevumi par degvielu.

Pārvaldības lietotnes var paziņot Jums vai Jūsu autoparka inspektoram, piemēram, par transportlīdzekli bojājošu braukšanu un automātiski nosūtīt brīdinājumus atsevišķiem autovadītājiem. Tādējādi tiek uzlabota braukšanas drošība, ietaupot naudu, ko nāktos tērēt remontiem.

Profilakse vienmēr ir labāka par ārstēšanu. Ieguldīšana labā autoparka pārvaldības lietotnē nozīmē, ka Jūs un Jūsu komanda reāllaika režīmā varēs reģistrēt problēmas, ieplānot servisa pārbaudes un iegūt papildu diagnostikas datus. Tas palīdz atrisināt problēmas, neļaujot tām kļūt par nopietnām. Tas arī nozīmē, ka varat ļaut programmatūrai automātiski pārraudzīt savu darbinieku braukšanas stilu un informēt viņus par darba uzlabošanas nepieciešamību, tādējādi ietaupot naudu par degvielas patēriņu un aizsargājot transportlīdzekli pret novēršamiem bojājumiem.

Neatkarīgi no tā, vai esat mazs uzņēmums vai vadāt autoparku ar tūkstošiem transportlīdzekļu, izmantojot preventīvu pieeju apkopes veikšanai, Jūs vienmēr ietaupīsiet laiku un naudu ilgtermiņā.

Ja vēlaties uzzināt vairāk par sava autoparka aprīkošanu ar telemātikas risinājumiem, jau šodien pieprasiet „Fleet Complete” autoparku pārvaldības risinājuma demonstrāciju.



Related Articles