Uncategorized

Everesta augstākā bāzes nometne.

Everesta augstākā bāzes nometne. 6400 metru virs jūras līmeņa. Skābekļa līmenis aptuveni 50%. Georgioss Cianoss (Georgios Tsianos) uzrauga Ginesa (Guinness) pasaules rekorda sasniegšanas mēģinājumu LMAX Regbija izaicinājumā. 

ass

Seko kāpienam Everestā mūsu 3D kartē

GPS kartē sekojot Georgiosam Cianosam, kurš ir Grieķijas izturības disciplīnu sportists, un viņa otrajam mēģinājumam iekarot Everesta kalna 8848 metru augsto virsotni, mēs uzticīgi jūtam līdzi viņa ekspedīcijai. 

 

123
Everests ir viens no sarežģītākajiem alpīnistu izaicinājumiem. Tā pirmais veiksmīgais iekarošanas mēģinājums ir reģistrēts 1865. gadā. Tas ir oficiāli augstākais kalns virs jūras līmeņa, kas atrodas Himalaju kalnu grēdā, vietā, kur robežojas Nepāla un Ķīna. Kāpjot Everestā, ir jāņem vērā noteiktas tehniskas problēmas, nopietni veselības traucējumi, atrodoties tik augstu, ekstremāli laikapstākļi, spēcīgs vējš, apsaldējumi, iespējamu lavīnu un krītoša ledus radīti draudi. 

Kopš 2017. gada vien 300 alpīnisti ir gājuši bojā centienos iekarot slaveno milzi. 

Tādus sportistus kā Georgiosu saista vēlme pārbaudīt savu izaicinoši augsto sportiskās sagatavotības līmeni, prasmes un izturību centienos pārspēt iespējamā robežas un paša radītos ierobežojumus. Mūs, FleetComplete, saista šāda mentāla noturība, tāpēc atbalstām novatorus gan iekšēji, gan ārēji.

Taču pirms sava divu nedēļu ilgā kāpiena līdz virsotnei Georgiosa kā medicīnas darbinieka uzdevums bija uzraudzīt LMAX Regbija izaicinājumu Everesta augstākajā bāzes nometnē, kas atrodas 6400 metru virs jūras līmeņa. 

Šis regbija izaicinājums tiek īstenots divu mērķu vārdā: viens no tiem ir savākt vairāk nekā 200 000 britu mārciņu (260 000 USD) tādu projektu finansēšanai, kas palīdz jauniešiem no nelabvēlīgām ģimenēm un bērniem ar īpašajām vajadzībām visā Apvienotajā Karalistē un Īrijā; otrais mērķis ir aizvadīt visaugstāk notikušo regbija spēli vēsturē, cenšoties dubultot Ginesa pasaules rekordu.

trg(Georgioss Cianoss apakšējā rindā blakus spalvainajam četrkājainajam draugam ( Georgiosa Cianosa fotoarhīvs)

 

Ja regbiju nepārzināt pārāk labi, tas ir sarežģīts, pilna kontakta sporta veids, kas iekļauj cīņu, sprintu, lēkšanu un cīkstēšanos, īstenojot dažādas fiziskās sagatavotības iespējas, lai iegūtu punktus par piezemējumu (vai vārtu gūšanu). Ideālie spēles apstākļi ir mīksts spēles laukums pēc krietnas lietusgāzes (kas padara laukuma segumu mīkstāku kritieniem) un jauka, vēsa dienu ar temperatūru nedaudz zem vai virs 20 grādiem. Šāda sporta veida īstenošana Himalaju kalnu grēdas apstākļos, kur bāzes nometnē pieejamais skābekļa līmenis ir aptuveni 50% un valda temperatūra zem nulles, jārēķinās ar ievērojamu elpas trūkumu, iespējamu hipotermiju un locītavu sāpēm, kas rodas, skrienot pa sasalušu zemi. 

13. aprīlī Georgioss un regbija komanda no Apvienotās Karalistes devās uz Lhasu (Nepālā). Mums šajā laikā izdevās sazināties ar sportistu, lai uzzinātu vairāk par ceļojumu. Pirms Everesta sasniegšanas ekspedīcijai nācās šķērsot vairākas augstas Tibetas kalnu pārejas, lai aklimatizētos un pārliecinātos, ka visi ieradīsies bāzes nometnē (5200 m augstumā), saglabājot labu veselību. Pēc četru dienu ilgas aklimatizācijas bāzes nometnē viņi turpināja ceļu līdz starpposma nometnei, no kuras ir redzama visa neatkārtojamā Everesta ziemeļu plakne un skaistās Rongbuka austrumu ledāja smailes, kas vijas gar ieleju.

3rfg

Skats no Giantses (Gyantse), Tibetā ( Georgiosa Cianosa fotoarhīvs)

 

Rongbuka ledājs ir iespaidīgs sasalis ledus viļņu okeāns. No šejienes paveras viens no iespaidīgākajiem skatiem uz ledāju un Himalaju virsotnēm. Ledāja austrumu pusē vijas taka, no kuras parasti sākas ekspedīciju kāpieni Everestā, un pa šo taku kāpa arī regbija komanda. Starpposma nometne (5800 m) atrodas neauglīgā morēnu pasaulē zem skaisti veidotām, dzelteni oranžām granīta klintīm.

Pēdējais kāpiens līdz augstākajai bāzes nometnei vijas apkārt ledāja kalnu virsotnēm pa labi līdz Čangtses (Changtse) bāzei, no kuras savukārt sākas pēdējā morēnu josla – noplacinātu grants pauguru grupa blakus ledājam.

Pēc vienas dienas atpūtas no 30. aprīļa līdz 1. maijam tika veiksmīgi īstenots pasaules rekorda sasniegšanas mēģinājums aizvadīt visaugstāk notikušās “regbija-7” un “touch” regbija spēles apmēram 6400 m augstumā.

Georgioss ziņoja, ka visu dalībnieku veselības stāvoklis ir labs. Tas bija saspringts mačs, un komanda šobrīd gaida ziņas par pasaules rekorda uzstādīšanu vēsturē visaugstāk notiekošās pilna kontakta regbija spēles aizvadīšanā.

Kamēr regbija komanda atgriežas Apvienotajā Karalistē, Georgioss ir uzsācis savu kāpienu Everestā.

Sekojiet viņa ceļam mūsu īpašajā Everesta kāpiena izsekošanas lapā un aplūkojiet vairāk attēlu no Georgiosa ekspedīcijas Instagram

jmkn.nkkk.k

Everesta bāzes nometne (Georgiosa Cianosa fotoarhīvs) 

sfsxghsshsh

Everesta bāzes nometne ( Georgiosa Cianosa fotoarhīvs)

n,bjmvj

Tibetas plakankalne un augstiene ( Georgiosa Cianosa fotoarhīvs)

Related Articles