Uncategorized

Darbinieku stāsti – Toms Grundšteins

Toms Grundšteins (31) svin 11 gadus Fleet Complete kompānijā. Viņš ir jaunākais darbinieks mūsu uzņēmumā, kurš strādā Fleet Complete jau vairāk nekā 10 gadus!

Toms ir cilvēks, kas runā maz, bet tad, kad runā, viņam patiešām ir, ko teikt. Viņš ir sasniedzis iespaidīgus rezultātus Latvijā ar komandu, kas ir tikai 5 cilvēku sastāvā. Lasiet interviju, lai uzzinātu, kā ir strādāt visu pieaugušo dzīvi uzņēmumā, kas ir mainījis nosaukumu vismaz 4 reizes.

Kā tu nonāci Fleet Complete?

Pēc vidusskolas es devos studēt tiesību zinātnes un paralēli meklēju darbu, lai samaksātu par dzīvokļa īri Rīgā. Pirms Fleet Complete es biju strādājis dažādus mazos darbos – picērijā un pārdevis Tele2 SIM kartes. Iespējams, tas bija visgrūtākais darbs, ko līdz šim biju veicis gandrīz 3 mēnešu garumā.

Tiešā pārdošana jeb “no durvīm pie durvīm” – kas bija ārpus manas komforta zonas robežas. Tas bija ļoti grūti, mikrorajoni kur mēs pārdevām bija dažādi, un mēs nekad nezinājām, kāds cilvēks atvērs durvis un kā viņš reaģēs. Parasti viņi vienkārši bija rupji un aizcirta durvis. Es domāju, ka tolaik tas bija labākais veids, kā pārvarēt komforta zonu, jo tieši šī prasme ir nepieciešama arī pārdošanā.

Toreiz man bija tikai pamata apmācības pārdošanā, un es nebiju labs pārdevējs. Tas bija darbs, kas man bija jāizdara, lai samaksātu rēķinus un turpinātu mācīties tiesību zinātnes.

Šāds darbs man nepatika, tāpēc meklēju kaut ko citu un atradu Track24 (tagad Fleet Complete Latvia). Tolaik bija tikai viens pārdošanas pārstāvis, kurš mani arī pieņēma darbā. Atceros, biroja telpa bija maza un ne visai omulīga.

Es nekad nekļuvu par juristu (smejas). Pēc kāda laika, strādājot pārdošanā, man tas patiešām sāka patikt, un es sevi neredzēju jurista profesijā, pārdošana bija iekarojusi manu sirdi.

Man patīk, cik daudzveidīga un atšķirīga var būt pārdošana – ir tik daudz iespēju, tik daudz kontaktu, ko izveidot, un tik daudz tehniku, ko izmantot atkarībā no tā, kas sēž galdam otrā pusē. Un, ja tu tiešām tici produktam, tā ir saderība!

Kā laika gaitā ir mainījusies tava loma?

Es esmu piedzīvojis 4 vadītājus un 4 dažādus zīmolus. Un pirms jautājat – jā, ir bijuši brīži, kad es domāju, ka ar šo pietiek. Lielākā priekšrocība, manuprāt, ir tas, ka esmu varējis mācīties no katra vadītāja ar kuru esmu strādājis – ko vajadzētu darīt un, kā noteikti nevajadzētu darīt kā vadītājam. Biežāk labi piemēri nemāca, bet jāspēj salīdzināt, analizēt un mācīties. Šo 11 gadu laikā esmu daudz mācījies un iemācījies!

Es kļuvu par pārdošanas vadītāju Latvijā pirms 5 gadiem. Komanda līdz šim ir mainījusies bieži. Pašlaik mums ir stabila komanda 5 cilvēku sastāvā, un, lai gan mana amata nosaukums vienmēr oficiāli ir bijis pārdošana, es esmu darījis visu – laikam tās ir mazas komandas priekšrocības.

Es esmu piedzīvojis komandas, kuru darba ētika un motivācija darīt jebko ir bijusi tuvu nullei, salīdzinot ar šī brīža komandu, kurai uzticos par visiem 100%.

Mainījies ir arī produkts un risinājums, ko pārdodam – sākumā tas bija ļoti vienkāršs produkts, bet laika gaitā risinājumi, ko piedāvājam, kļuva sarežģītāki, sākām piedāvāt komplicētākus un daudzpusīgākus risinājumus, un tagad piedāvājam klienta vajadzībām un vēlmēm atbilstošāko.

Kādi ir tavi mērķi nākamajiem 5 gadiem?

Es pat nezinu kas notiks nākamgad. Es esmu tāds cilvēks, kas dzīvo šodienai. Ja runājam par pārdošanas mērķi, tad mans mērķis ir pārdot vismaz 5 reizes vairāk un būt par vadošo piegādātāju Latvijā.

 

Par ko tu esi visvairāk lepns?

Par komandu, kuru esmu salicis kopā – viņi ir labākie!
Mēs veicam 10 cilvēku darbu tikai ar 5 būdami. Atmosfēra Latvijas birojā ir ļoti “start-up”, lai gan mēs esam mazi, mēs ļoti strauji augam.

Es lepojos ar to, ka zinu katru procesu uzņēmumā, esmu arī uzstādījis mūsu ierīces transportlīdzekļiem. Pirmajā lielajā iepirkumā, ko uzvarējām, mēs uzstādījām 100 transportlīdzekļus tikai ar 2 pārdošanas cilvēkiem. Finanses – būt par parādu piedzinēju. Tehniskais atbalsts – kad mums vienkārši nebija cilvēku klientu atbalstam. Detaļas, kas saistītas ar mūsu aparatūru un droši vien vēl kas cits. Tas man ir liels ieguvums – es saprotu uzņēmumu no iekšpuses un ārpuses.

Kas ir visgrūtākais?

Dzīve sastāv no izaicinājumiem, tā ir ikdiena. Manā dzīvē neviena diena nav vienāda – mēs sastopamies ar izaicinošiem klientu projektiem, izaicinājumiem, kas saistīto ar mazu komandas apjomu un daudz uzdevumu veikšanu.

Kas tevi motivē? Kā tu motivē savu komandu?

Mēs esam uzbūvējuši komandu, kurā varam viens otram uzticēties. Viņi var strādāt no jebkuras vietas, un es zinu, ka darbi tiks padarīti. Es nedomāju, ka tas ir kaut kas, ko es personīgi esmu izdarījis vai sasniedzis, es patiešām ticu, ka tas ir vienkārši būt pareizajā vietā pareizajā laikā, un šodien ar manu komandu es to jūtu. Mēs salikām kopā komandu, nevis es viens pats.

Protams, vienmēr ir nepieciešams motivēt komandu, bet tas vairāk ir kā būt stabilizējošam spēkam un mazināt stresu ļoti stresainās situācijās, un vienkārši būt tur kopā saviem komandas biedriem. Galu galā, viss ir risināms.
Es esmu piedzīvojis tik daudz izaicinājumus šajos 11 gados, un ir bijuši brīži, kad tu esi situācijā un domā, ka tās ir beigas, bet pēc laika saproti, ka tie ir tikai nelieli šķēršļi. Šādās stresainās situācijās tev jāatgādina sev, ka tas notiek katrā uzņēmumā un tās nav beigas.

Kas atšķir Fleet Complete no citiem uzņēmumiem?

Cilvēki joprojām tur mani šeit. Tie ir mani kolēģi visā Eiropā, Jaanus – mans vadītājs. Mums ir komandas pasākumi, kas mūs tuvina, un es to redzu kā lielu vērtību. Tā ir ģimenes sajūta!

Kāds ir tavs panākums Latvijā?

Latvijā mēs esam stipri uzdevumu vadībā, jo tas mūs tirgū padara atšķirīgus. Mūsu pieeja nav pārdot par katru cenu, bet saprast, kādas ir klienta problēmas, kā darbojas viņu bizness, un atvieglot sarežģīto, lai palīdzētu viņu biznesam augt. Kopā ar autoparka pārvaldību un uzdevumu vadību mēs varam ne tikai atrisināt daudzas problēmas mūsu klientiem, bet arī uzlabot viņu biznesa rezultātus. Mēs nepārdodam produktus, mēs risinām problēmas un palīdzam mūsu partneriem augt ar piedāvātajiem risinājumiem.

Man ir ļoti labs piemērs no 2021. gada, kad mūsu klients VAT Serviss spēja palielināt savus ieņēmumus par vairāk nekā 900% pēc mūsu autoparka un uzdevumu vadības risinājumu ieviešanas. Mūsu risinājums ļāva viņiem uzraudzīt, kur un cik daudz viņu resursi (mobilais darbaspēks) tika izmantoti, kā arī izveidot pareizu darba procesu, kur uzdevumus, un pat rēķinus, var viegli pārraudzīt. Tas ļāva viņiem saprast, kā efektīvi plānot savu darbaspēku un izslēgt kļūdu iespējamību. Tas dod labu priekšstatu par to, ka mēs neesam tikai pakalpojumu sniedzējs – mēs esam rīks, lai palielinātu mūsu klientu ieņēmumus.

Vairāk par VAT Serviss pieredzes stāstu lasiet šeit: https://blog.fleetcomplete.lv/vat-serviss-pieredzes-stasts/

Ko tu dari savā brīvajā laikā?

Man patīk ceļot. Mans mērķis ir veikt vismaz 2 garākas ceļojumus gadā – vienu ar ģimeni un vēl vienu aktīvāku, kur varu apceļot valsti.
Mana TOP galamērķa vieta ir bijusi Gruzija, es tur biju pirms 6 gadiem. Interesanti, ka šis ceļojums arī savā veidā bija saistīts ar darbu. Pirms atvaļinājuma mans vadītājs lūdza mani satikties ar mūsu vietējiem izplatītājiem, lai veiktu apmācību un parādītu, kā izmantot mūsu platformu. Ideja bija pavadīt dažas stundas ar mūsu gruzīnu partneri, lai iepazīstinātu ar mūsu uzņēmumu un dalītos ar biznesa pieredzi.
Mēs iecerējām tikšanos restorānā, tāpēc es paņēmu līdzi savu klēpjdatoru, pilnā gatavībā viņus iespaidot. Īsumā – es pavadīju ar viņiem 2-3 dienas, un mēs pat ne reizi neapspriedām biznesa tēmas! Katru reizi, kad mēģināju par to runāt, viņi laipni atteicās. Tā vietā viņi iepazīstināja mani ar visām vietējām tradīcijām, tostiem, ēdieniem (hinkali), dzērieniem (čača) un skaistākajām Gruzijas vietām tuvējā apkārtnē. Mēs joprojām uzturam kontaktus, tāpēc, kad atgriezīšos Gruzijā, es noteikti viņus satikšu! Viņi bija labākie saimnieki, un es vienmēr atcerēšos šo ceļojumu.

Man arī patīk gatavot, es vairāk teiktu – grillēt. Man ir keramikas Kamado grils, izmantoju to visu gadu – pat ziemā… kas ir sniegs. Gatavošana man ir kā meditācija – paņemt alu un vērot, kā uz grila čurkst steiks, zivis vai dārzeņi.

Toma īpašie ēdieni no grila:

  • PlovsSteiki & šasliks
  • Vistas spārniņi
  • Zupas
  • Ribiņas

Related Articles