Uncategorized

MWC 2019: 5G radīs jaunu tehnoloģiju revolūciju

2019. gada Pasaules mobilo tehnoloģiju kongresa galvenā tēma neapšaubāmi bija 5G – jaunākās paaudzes mobilo sakaru tīkls. Apmeklētājiem tika demonstrētas automašīnas ar 5G, 5G brokastu paplātes un pat kravas automašīnas vadīšana ar 5G starpniecību. Lai arī pagaidām neviens 5G tīkls vēl nav ieviests plašā lietošanā, gandrīz katrs ražotājs kongresā prezentēja kādu 5G viedtālruņa modeli. 5G radīs revolūciju arī telemātikas nozarē. Tāpēc aplūkosim to tuvāk – kāpēc 5G ir tik īpašs?

5G – vai kārtējais sakaru tīkls?

5G noteikti ir vairāk nekā vienkārši jauns sakaru tīkls. Kad tas tiks ieviests publiskai lietošanai, tas radīs inovāciju lavīnu. Pirmkārt, tas varētu būt līdz 100 reizēm ātrāks par 4G, un tīklam vienlaicīgi varēs pieslēgt milzīgu ierīču skaitu. Apvienojot vismodernākās tīkla tehnoloģijas un jaunākos pētījumus, 5G nodrošinātie savienojumi būs stabilāki un daudz ātrāki par pašreizējiem, un paredzams, ka vidējais lejupielādes ātrums (aptuveni 1 GB/s) drīzumā kļūs par normu. Tas nozīmē, ka augstas izšķirtspējas videoklipus vai filmas varēs lejupielādēt dažu sekunžu laikā.

Galvenās 5G tīkla priekšrocības salīdzinājumā ar 4G:

  • Lielāks datu apjoms: 1000 reizes lielāks joslas platums
  • Lielāks datu pārraides ātrums: 10 līdz 100 reizes lielāks ātrums
  • Zems latentums (datu savienojuma aizkave): 60 līdz 120 reizes ātrāk
  • Vairāk ierīču: vienā vietā varēs pieslēgt līdz 100 reizēm vairāk ierīču nekā līdz šim
  • Zems akumulatora patēriņš
  • Stabilāka darbība

Kopumā 5G būtiski jāuzlabo mobilo sakaru joslas platums, kapacitāte un darbības stabilitāte daudz vairāk, nekā tas notika iepriekšējo tehnoloģijas paaudžu nomaiņas laikā.

5G un lietu internets (IoT)

Tā kā 5G ļaus vienlaicīgi pieslēgt ierīces, kuru daudzums būs līdz pat 100 reizēm vairāk nekā šobrīd, tas palīdzēs īstenot lietu interneta pilnu potenciālu, ļaujot arvien lielākam skaitam viedierīču būt «tiešsaistē». Zemais latentums (datu savienojuma aizkave) nodrošinās reāllaika mijiedarbību, lietojot mākoņpakalpojumus. Labs piemērs ir bezvadītāja vai tālvadības transportlīdzekļi, jo starpība starp drošu satiksmi un smagu avāriju var būt tikai sekundes daļu ilga aizkavēšanās. Pateicoties zemam enerģijas patēriņam, daži satīklotie objekti varēs darboties mēnešiem vai gadiem ilgi bez cilvēku palīdzības.

Jaunās tehnoloģijas ne tikai izmantos 5G, bet arī apvienos tās ar mākslīgo intelektu un lietu internetu (IoT) – nākamās paaudzes tīkls spēs ļoti ātri pārsūtīt lielu datu apjomu, ko apstrādās mākslīgais intelekts un dos uzdevumus savienotajām iekārtām, ierīcēm un «lietām». Tiek uzskatīts, ka pilnībā autonomi transportlīdzekļi nebūs iespējami bez 5G un mākslīgā intelekta.

Lai arī pagaidām vēl nav praktiskas lietošanas pieredzes, 5G priekšrocības ir acīmredzamas. Sakaru jomā 5G piedāvās vēl iesaistošāku lietošanu, izmantojot papildināto un virtuālo realitāti. Tas nodrošinās labāku autonomās vadības atbalstu, kas var pašos pamatos izmainīt transportlīdzekļu satiksmi, bet lielā daļā ražošanas procesu tiks izmantota mākoņa robotika un tālvadība. Mašīnu intelekts un reāllaika vadība palīdzēs labāk izmantot enerģijas un komunālo pakalpojumu resursus. Šie termini var izklausīties pēc moderna žargona, taču šīs tehnoloģijas tiešām varēs strauji attīstīties, izmantojot 5G tīklus.

5G un telemātika

Gaidot 5G ienākšanu autonomo autoparku un transportlīdzekļu nozarē, šīs tehnoloģijas loma telemātikas vidē vēl nav pilnīgi skaidra. Tomēr jau tagad ir redzamas dažas ļoti daudzsološas iespējas. 

5G tīkls ļaus dažu milisekunžu laikā pārraidīt apkopotus datus no transportlīdzekļiem: piemēram, gaisa spiedienu riepās, riteņu rotācijas ātrumu, bremžu lietošanas intensitāti un visus pārējos reāllaika darbības datus no transportlīdzekļa komponentiem.

Būs iespējams apvienot šos datus ar apkārtnes video telemātiku, izveidojot pilnīgu reāllaika panorāmas attēlu ar transportlīdzekļa navigācijas, ekspluatācijas, diagnostikas un prognozējošās analīzes parametriem. Dati tiks pārraidīti uz centralizētu mākoņpakalpojumu un analizēti, izmantojot lielo datu analītikas platformas, piemēram, CONNVEX. Tiks izveidota visaptveroša ekosistēma datu apmaiņai un saziņai starp detaļām, komponentiem, transportlīdzekļa apkārtni un vēsturiskajiem datiem.

5G ieviešanas grafiks

5G tīkla izveide prasa ievērojamas investīcijas. Ir aprēķināts, ka 5G tīkla ieviešana Eiropā izmaksās līdz 500 miljardiem EUR. Pirmo 5G zonu darbības uzsākšana ir paredzēta šovasar Lielbritānijā, bet citur pasaulē līdz 2020. gadam, kur tās darbosies paralēli ar 3G un 4G tehnoloģiju.

Pagaidām šo tehnoloģiju vēl nevaram lietot, taču, kad tīkli beidzot būs ieviesti, 5G piedāvās neizmērojamas savienoto ierīču un «lietu» iespējas.

Related Articles