Uncategorized

Transporta automatizācijas tendences 2019.gadā

Šī gada visvairāk apspriestā tēma ir automatizācija, tāpēc šajā rakstā aplūkosim jaunākās autonomās mobilitātes tendences un to, kā pēc portāla Fleet Europe prognozēm to ietekmēs telemātika.

 

Autonomā braukšana

Nesen notikušajos CES 2019 gadatirgos Lasvegasā un Barselonā Fleet Europe novēroja, ka galvenā uzmanība autobūves nozarē joprojām tiek pievērsta autonomajiem transportlīdzekļiem. Pieaugot sabiedrības informētībai par autonomajiem transportlīdzekļiem, uzmanības centrā ir drošība, un nomas nozarei ir potenciāls kļūt par iemeslu jauniem lietotājiem iepazīt jaunas tehnoloģijas, piemēram, elektriskos transportlīdzekļus.

Aplūkosim tirgus tendences tuvāk un mēģināsim noskaidrot, ko tās nozīmē mums.

Autonomā kopbraukšana

Pieaugot iedzīvotāju skaitam pilsētās, kopbraukšanas tehnoloģija jaunākajai pilsētnieku paaudzei kļūst par nepieciešamību. Izveidosies jauna veida mobilitāte: bezvadītāja, elektriskie un satīklotie transportlīdzekļi. Lietotāji norēķināsies par braucienu vai meklēs līdzbraucējus ar viedtālruņa palīdzību, bet autonomie transportlīdzekļi spēs sazināties savā starpā un ar pilsētas satiksmes infrastruktūru kā pakalpojumu sistēmas.

Kopbraukšana var izpausties arī kā viena automobiļa rezervēšana – vai nu privāti, vai kā automobiļa koplietošanas risinājums uzņēmumam. Viens no jaunumiem ir bezatslēgas piekļuves sistēmas, kas ļauj lietotājiem izmantot digitālās transportlīdzekļu atslēgas. 

Autonomā drošība

Autonomās braukšanas nozare pamazām sāk pārvarēt drošības izaicinājumus. Tiek pilnveidoti sarežģīti matemātiskie modeļi, lai nodrošinātu, ka autonomie transportlīdzekļi pieņem drošus lēmumus, un, lai padarītu pasaules pilsētas piemērotas autonomai satiksmei, uzmanība tiek veltīta karšu precizitātes uzlabošanai, izmantojot jau esošos autoparkus.

Autoparka pārvaldības risinājumi paaugstina elektriskās koplietošanas mobilitātes līmeni un mazina sastrēgumus, troksni un vides piesārņojumu. Tie atslogo autoparku vadītājus, atbrīvojot viņus no dokumentu aizpildīšanas, fiziskās atslēgu nodošanas un pat no transportlīdzekļu uzturēšanas darbiem.

Nākotnē liels palīgs elektriskajiem un autonomajiem transportlīdzekļiem būs mākslīgais intelekts, kas spēs paredzēt bīstamu braukšanu, hiperlokālu laika prognozi, transportlīdzekļu kustības un satiksmes tendences.

Visa tā pamatā ir dati, bet kā parūpēties par šo datu drošību? Datu apstrādei automobiļos ir jābūt drošai, un nedrīkst pieļaut nesankcionētu piekļuvi datu vai vadības sistēmām. Datus var aizsargāt, piešķirot lietotājiem dažādas lomas, un nozares pārstāvji pēta atvērta dizaina iespējas ar privilēģiju iedalījumu, tā informē Fleet Europe.

OBD pieslēgvietas un piekļuve automobiļa datiem. Šī platforma piedāvā visaptverošu struktūru bagātinātu transportlīdzekļu datu nosūtīšanai no ielas uz mākoni un atpakaļ. Izmantojot drošu, mērogojamu un savietojamu platformu, ir iespējams izstrādāt dažādas trešo pušu lietotnes un pakalpojumus. Šo tehnoloģiju izmanto, piemēram, nobraukuma žurnāla automatizēšanai.

Autonomie elektriskie transportlīdzekļi

Enerģijas un mobilitātes apvienošana un integrēšana joprojām ir aktuāla tēma nozarē. Citiem vārdiem sakot, tā ir cieša saikne starp elektrisko transportlīdzekļu un telemātikas ieviešanu, un neviens nešaubās, ka elektrifikācija ir pareizais ceļš uz priekšu. Patiesībā tiek lēsts, ka 89% autoparku plāno elektrificēties pirms valdības noteiktā termiņa 2030. gadā.

Telemātika atbalsta elektrisko transportlīdzekļu ieviešanu un pārvaldību no elektriskā transportlīdzekļa piemērotības noteikšanas līdz slodzes pārvaldībai, nodrošinot transportlīdzekļu pieejamību un maksimālu izmantošanas efektivitāti.  Uzņēmumu transportlīdzekļu koplietošanas risinājumi pat ņem vērā situācijas, kad izdevīgāk būtu izmantot elektrovelosipēdu.

Fleet Complete tic, ka ir jālūkojas uz situāciju kopumā kā uz vienotu ekosistēmu. Komunikācijai ar visu tīklu – no automobiļu ražotājiem līdz klientiem, infrastruktūrai un apkārtējai videi un pretējā virzienā ir milzīga nozīme. Savienojamības ekosistēmas un tādas jaunas un inovatīvas platformas kā CONNVEX piedāvās mobilitātes pārvaldībai savienojamības un lietu interneta kompetenci.

 

Varam būt droši par vienu – 2019. gads būs ļoti interesants autonomo transportlīdzekļu tendenču un attīstības ziņā.

Related Articles