Uncategorized

Kontrolējiet savu braukšanu ziemas laikā – negadījumu novēršanas padomi

Ziemas sals, sniegs un slidenie ceļi rada riska situācijas jebkuram braukšanas veidam. Turpmāk uzskaitīti padomi, kas jums ir jāzina, lai braukšana ziemā būtu droša. Šie padomi galvenokārt attiecas uz mērena ziemas laika ikdienas situācijām, nevis uz izdzīvošanu sniega vētrā, tomēr to ievērošana būtiski uzlabos ceļu satiksmes drošību.

Gluži tāpat kā nelielas braukšanas paradumu izmaiņas var būtiski ietekmēt degvielas tēriņus.

Ja gaidāma braukšana sniega vētrā, ieteicams iegādāties izsekošanas ierīci, ko ārkārtas situācijā izmantot, lai sazinātos ar mājām vai ar ārkārtas izsaukumu centrāli (ĀIC), norādot savu precīzu GPS atrašanās vietu.

Kādā temperatūrā ziemas braukšana ir visbīstamākā?

Pirmkārt, pretēji pieņemtajam uzskatam, braukšana nekļūst bīstamāka, pazeminoties temperatūrai. Braukšanai visbīstamākā temperatūra ir ap nulli. Tas ir apmēram tāpat kā tad, kad vispirms sāk līt. Ceļš ir visslidenākais, kad uz tā sajaucas ūdens un eļļas paliekas. Kad lietus ir nedaudz nolijis, ūdens nomazgā ceļu. Sasalšanas temperatūrai ir tādas pašas īpašības kā pirmajam lietum. Kopā sajaucot ūdeni, ledu, sniegu un pat eļļu, rodas ļoti slidens kokteilis.

Padomi braukšanai ziemas laikā

Pirms došanās ziemas braucienā, pievērsiet uzmanību dažām svarīgām lietām.

Lukturi un logu tīrītāju slotiņas

Braucot ziemas laikā, viena no galvenajām problēmām ir redzamība. Tādēļ vēlams pārbaudīt vējstikla tīrītāju slotiņas. Pārbaudiet, vai gumija ir mīksta un jauna; pretējā gadījumā nomainiet to, pirms sāk salt. Sals it īpaši iedarbojas uz automobiļa gumijas loksnēm – izlasiet vairāk par sava automobiļa sagatavošanu ziemas ekspluatācijai (saite uz sagatavošanu ziemai)

Protams, slotiņas nelīdzēs, ja automobiļa logu stikli ir aizmigloti no iekšpuses. Nodrošiniet daudz svaiga gaisa caur logiem vai lietojot gaisa kondicionētāju. Par laimi, daži automobiļi, piemēram, jaunais Ford Transit ir aprīkoti ar vējstikla ātrās sildīšanas sistēmu.

Braucot ziemas laikā, redzamība noteikti uzlabojas, ja esat pārbaudījuši, ka priekšējie un aizmugurējie lukturi ir tīri un deg. Tas ir svarīgi ne tikai jūsu redzamībai, bet ļauj citiem jūs labāk saredzēt!

Un noteikti pārliecinieties, ka automobilim ir uzliktas ziemas riepas. Tas ir obligāts priekšnosacījums braukšanai ziemā.

Pārbaudiet laika prognozi

Tas var šķist pašsaprotami, taču vissvarīgākais padoms braukšanā, it īpaši ziemas laikā, ir braukt atbilstoši apstākļiem. Un būt sagatavotiem jebkurai situācijai, lai nevajadzīgi neriskētu.

Lai izvairītos no neparedzētām laikapstākļu maiņām, pirms izbraukšanas pārbaudiet laika prognozi. Vienmēr atradīsies kāda vietējā radiostacija vai tīmekļa vietne, kas būs piemērota jūsu vajadzībām – ja vadāt kravas automobili vai vienkārši vedat bērnus uz skolu ar savu privāto automobili. Ļoti noder vietējās tīmekļa vietnēs pieejamās vietējo laikapstākļu vai ceļu satiksmes kartes, jo tajās ir norādīti ceļu satiksmes apstākļi. Dažām satiksmes organizācijām ir bezmaksas tālruņu servisi, kur varat saņemt jaunāko informāciju par ceļu satiksmi un laikapstākļiem, tādējādi varat labi sagatavoties šodienas ziemas braukšanai!

Braukšana ziemas laikapstākļos

Braukšana atbilstoši apstākļiem nozīmē, ka jums ir jāņem vērā melnais ledus, kas parasti rodas zemos mežmalas ceļa posmos vai uz tiltiem. Esiet īpaši uzmanīgi, brauciet lēni un vērojiet apstākļus. Nebrauciet pārāk ātri – šis piesardzības princips ir piemērojams vienmēr, kad braucat ziemas laikā.

Ievērojiet distanci un skaidri signalizējiet jau priekšlaikus.

Ripošana un pārvietošanās kalnainā apvidū

Pastāv liela atšķirība starp inerci, kas nepieciešama braukšanas uzsākšanai no pilnīga miera stāvokļa un braukšanas uzsākšanai no ripojoša stāvokļa. Ja jums ir iespēja pietiekami samazināt ātrumu, lai varētu turpināt ripošanu, dariet tā.

Apledojuma apstākļos pārvietošanās kalnainā apvidū ir sarežģīta. Pirms braukšanas kalnā iegūstiet inerci uz līdzenā ceļa posma. Ja uz apsniguša uzkalna ceļa palielināsiet ātrumu, sāksies riteņu buksēšana. Iegūstiet inerci pirms braukšanas kalnā un ar tās palīdzību nokļūstiet augšā. Pēc uzbraukšanas kalnā samaziniet ātrumu un brauciet lejup iespējami lēnāk.

Nepieļaujiet nāvējošo izplūdes gāzu iekļūšanu

Izpūtēja caurule nedrīkst būt aizsprostota ar sniegu, ledu vai dubļiem. Aizsprostots izpūtējs var izraisīt oglekļa monoksīda ieplūšanu automobiļa salonā.

Slīdēšana, braucot ziemas laikā

Protams, slīdēšana ir bīstama. Tomēr, kā rīkoties, ja automobilis slīd? Izmantojiet paņēmienus, kurus apguvāt autobraukšanas kursos. Vai tos atceraties? Pirmkārt, centieties nekrist panikā – panika izraisa straujas kustības, bet ziemas braukšanas pamatprincips ir maigas un mierīgas kustības. Ja jūsu automobilim ir sajūga pedālis, nospiediet to, atbrīvojiet akseleratora pedāli un mierīgi stūrējiet taisni vai ar lēniem pagriezieniem. Automobilis pārtrauks slīdēt. Laideni bremzējiet.

Ieteikumi braukšanai ziemas un slīdēšanas gadījumā: ātrumu palieliniet lēni un samaziniet lēni. Lēnām nospiediet gāzes pedāli, palielinot ātrumu, lai atgūtu saķeri un novērstu slīdēšanu. Atvēliet laiku ātruma samazināšanai; uz apledojuša slidena ceļa bremzēšana prasa vairāk laika.

Ārkārtas situācijas komplekts braukšanai ekstremālos ziemas apstākļos

Vienmēr parūpējieties, lai automobilī būtu ārkārtas situācijas komplekts, ja dosieties ilgā braucienā ekstremālos ziemas apstākļos. Komplektā iekļauta lāpsta, sega, uzlādēts mobilais tālrunis, nepieciešamie medikamenti, degvielas rezerve, pārtika un krāsains audums antenai ārkārtas situācijā.

Ja esat iestrēguši sniegā, noteikti palieciet pie sava automobiļa. Sniega vētras laikā redzamība ir ļoti vāja gan jums, gan glābējiem. Piestipriniet pie antenas spilgtas krāsas audumu un palieciet siltumā automobilī.

Dodiet citiem ziņu par to, kur un kad jūs braucat, brauciet uzmanīgi un nodrošiniet sava brauciena izsekošanu ar Ecofleet!

 

Related Articles