Uncategorized

Viena diena “Team Jumbo-Visma” sporta direktoru dzīvē

Sportā ir ļoti svarīgi pārspēt konkurentus, un labākais veids, kā to izdarīt, ir vienmēr kārtīgi sagatavoties.

To ļoti labi zina arī “Team Jumbo-Visma”, sporta komanda no Nīderlandes, kas pārstāv vairākus sporta veidus, tostarp profesionālo riteņbraukšanu. Gatavojoties sacensībām, komanda rūpīgi pārdomā katru niansi. Tāpēc “Team Jumbo-Visma” sadarbojas ar “Fleet Complete” – komandas oficiālo partneri, kurš nodrošina autoparka pārvaldības tehnoloģijas, kas lieti noder gan sacensību laikā, gan ikdienā.

Jūs varbūt jautāsiet – kā tad īsti notiek gatavošanās sacensībām? Un kā transportlīdzekļu izsekošana var noderēt profesionāliem riteņbraucējiem?

Lai ielūkotos riteņbraukšanas aizkulisēs un no pirmavota uzzinātu, kā komanda gatavojas riteņbraukšanas sacensībām, kā norit sacensības un kāda nozīme tajā visā ir transportlīdzekļu izsekošanas tehnoloģijām, mēs tikāmies ar “Team Jumbo-Visma” sporta direktoru Ediju Engelsu (Addy Engels), kurš vada vienu no komandas pavadošajām automašīnām riteņbraukšanas sacensībās “Giro d’Italia”.

Gatavošanās sacensībām

“Team Jumbo-Visma” ir ļoti saspringts darba grafiks, jo komanda piedalās visās lielākajās riteņbraukšanas sacensībās, piemēram, “Giro d’Italia”, “Tour de France” un “Vuelta”.

Lai sagatavotos minētajām sacensībām, komandai gan pirms sacensībām, gan sacensību dienā ir jāpaveic daudz vairāk nekā tikai jāsagatavo velosipēdi un jāizbrauc uz šosejas. Kopumā sagatavošanas darbus var iedalīt divās kategorijās – tajos, kas ir saistīti ar loģistiku, un tajos, kas ir saistīti ar sportu.

Vispirms pievērsīsimies sportam.

Šie sagatavošanās darbi attiecas uz jautājumiem, kas ir tieši saistīti ar komandas sportistiem un viņu sniegumu sacensībās. “Mēs izvirzām mērķus un izlemjam, kurš kurās sacensībās piedalīsies,” stāsta Engelss. “Mēs izlemjam, kādu stratēģiju un taktiku mēs izmantosim katrās sacensībās, protams, uzklausot arī mūsu riteņbraucēju domas.”

Sagatavošanās procesā ļoti liela nozīme ir arī sacensību maršruta izpētei, lai noskaidrotu, ar ko riteņbraucējiem būs jātiek galā sacensību laikā. “Mēs izpētām katru sacensību posmu, izmantojot ielas līmeņa attēlus, un detalizēti aprakstām visu, kam ir jāpievērš uzmanība, tostarp atzīmējam, kur atrodas šķēršļi, kur ceļš kļūst šaurāks un kur tas šķērso atklātas vietas, kurās braucējus varētu pārsteigt stiprs vējš,” skaidro Engelss.

Tagad, kad esam iepazinušies ar gatavošanos sacensībām no sporta viedokļa, ķersimies pie loģistikas.

Šie sagatavošanas darbi ietver pasākumus, kas lielākoties paliek aizkadrā, tostarp resursu pārvaldību un darbinieku koordinēšanu.

“Mūsu pienākums ir rūpēties par to, lai visi darbinieki vienmēr būtu īstajā vietā un pildītu pienākumus, kas vislabāk atbilst viņu zināšanām un prasmēm,” stāsta Engelss. “Tas ietver cilvēkus, kuri rūpējas par to, lai bagāža tiktu nogādāta nākamajā apmešanās vietā, un cilvēkus, kuri sacensību laikā pasniedz riteņbraucējiem ūdens pudeles.” 

Vēl viena būtiska loģistikas plānošanas sastāvdaļa ir komandas transportlīdzekļu pārvaldība. Kā pēc brīža noskaidrosim, komandas automašīnām sacensību laikā ir ļoti liela nozīme.

“Automašīnās tiek salikts viss, kas mums varētu būt vajadzīgs sacensību laikā. Es pārbaudu riepu protektoru profilus un šaubu gadījumā nomainu riepas. Un, protams, nedrīkst aizmirst uzpildīt degvielu,” norāda Engelss. “Automašīnas tiek nomazgātas un iztīrītas, lai tās nākamajā dienā izskatītos jaunas un glītas. Automašīnas ir mūsu komandas vizītkarte.”

Ieskats sacensību dienā

Kad viss ir sagatavots, “Team Jumbo-Visma” ir gatava startam. Tomēr arī sacensību laikā aizkadrā turpinās nerimstošs darbs.

Komandas riteņbraucējus sacensību laikā pavada divas “Team Jumbo-Visma” automašīnas, kurās brauc komandas atbalsta personāls.

“Pirmajā automašīnā brauc divi sporta direktori un mehāniķis. Otrajā automašīnā brauc tikai viens sporta direktors un mehāniķis. Pirmajā automašīnā braucošajiem ir jāiegulda visvairāk darba un jātiek galā ar vislielāko spriedzi. Tāpēc pirmajā automašīnā brauc divi komandas vadītāji – kamēr viens vada automašīnu, otrs var netraucēti pildīt trenera pienākumus,” skaidro Engelss.

Komandas dalībniekiem, kuri brauc pavadošajās automašīnās, nav viegls darbs, jo viņiem sacensību laikā ir jātiek galā ar dažādiem uzdevumiem.

“Ir brīži, kad nekas liels nenotiek, un ir brīži, kad man ir jāspēj vienlaikus izdarīt trīs lietas,” stāsta Engelss, runājot par braukšanu pavadošajā automašīnā. “Diezgan daudz spēka prasa automašīnas vadīšana: aptuveni piecas, sešas stundas nākas sasprindzināt visu uzmanību, jo sacensībās nākas braukt ļoti tuvu citām automašīnām un riteņbraucējiem.”

Tomēr komandas dalībnieki, kuri brauc pavadošajās automašīnās, vienmēr ir gatavi darīt visu iespējamo, lai palīdzētu saviem komandas biedriem.

“Ja riteņbraucējam ir nepieciešama palīdzība, ir svarīgi pēc iespējas ātrāk nokļūt grupas beigās,” stāsta Engelss. “Mēs rūpējamies par to, lai riteņbraucējiem būtu pieejams ēdiens un dzēriens, lai viņi nepieciešamības gadījumā varētu tikt pie jaunām riepām vai pat pie jauna velosipēda, ja ir radusies kāda nopietnāka problēma.”

Visbeidzot, kā riteņbraucēji sazinās ar komandas biedriem pavadošajās automašīnās un informē viņus par savām vajadzībām?

Mēs ar sportistiem sazināmies, izmantojot visiem zināmās “austiņas”, proti, katram riteņbraucējam ir radioraidītājs ar austiņām un mikrofonu. Tas nozīmē, ka mēs visi, arī komandas dalībnieki abās pavadošajās automašīnās, varam dzirdēt sportistu teikto,” atklāj Engelss.

Komandas dalībnieki pavadošajās automašīnās sazinās ar riteņbraucējiem un rūpējas par to, lai riteņbraucēji varētu saņemt visu nepieciešamo, sākot ar ūdeni un beidzot ar nepieciešamo aprīkojumu, proti, viņi rūpējas par to, lai riteņbraucēji sacensību laikā būtu drošās rokās un varētu sasniegt vislabākos rezultātus.

Kāda nozīme ir transportlīdzekļu izsekošanai?

Apzinoties to, cik saspringti notiek gatavošanās sacensībām, un to, cik liela nozīme komandas automašīnām ir sacensību laikā, ir vieglāk saprast, kāpēc “Team Jumbo-Visma” ir nepieciešama optimāla pārredzamība un saziņa starp komandas transportlīdzekļiem.

Šajā ziņā komandai lieti noder “Fleet Complete” autoparka pārvaldības programmatūra. Katrā transportlīdzeklī ir iebūvēta ierīce, kas ir tieši savienota ar mākoņa platformu. Tas ļauj komandai nekavējoties saņemt skaidru informāciju par katru transportlīdzekli, tostarp:

  • noskaidrot precīzu attiecīgā transportlīdzekļa atrašanās vietu;
  • uzzināt, kuri komandas darbinieki atrodas konkrētajā transportlīdzeklī;
  • uzzināt, cik daudz un cik ātri tiek braukts ar attiecīgo transportlīdzekli;
  • noskaidrot, kurās sacensībās attiecīgais transportlīdzeklis tiek izmantots.

Jautāts par citām priekšrocībām, ko komandai sniedz transportlīdzekļu izsekošana, “Team Jumbo-Visma” sporta direktors Jans Bovens (Jan Boven) norāda:

“Treniņos un sacensībās nedēļas laikā mēs varam nobraukt pat 4000 km, kas nozīmē lielāku degvielas patēriņu un ātrāku transportlīdzekļu nolietošanos. “Fleet Complete” platforma mums sniegs detalizētākus datus, ko mēs varēsim izmantot drošības uzlabošanai un laika un naudas ietaupīšanai. Savlaicīgi atgādinājumi par tehniskām apkopēm, precīza nobraukuma uzskaite un reāllaika dati par dzinēju darbību ir ļoti svarīgi, lai mūsu transportlīdzekļi vienmēr būtu vislabākajā darba kārtībā, lai mūsu vadītāji uz ceļa būtu drošībā un lai mūsu autoparks atbilstu fiskālās atbildības prasībām.”

Izmantojot “Fleet Complete” transportlīdzekļu izsekošanas risinājumu, “Team Jumbo-Visma” var nodrošināt to, ka komandai vienmēr ir pieejami jaunākie dati un visa nepieciešamā informācija par komandas autoparku.

Instrumenti, kas palīdz gūt panākumus

“Team Jumbo-Visma” ir viss, kas ir nepieciešams, lai arī turpmāk gūtu panākumus profesionālajā riteņbraukšanā – rūpīgs sagatavošanās process, profesionāli sportisti, lielisks atbalsta personāls un noderīgas tehnoloģijas.

Jautāts par komandas sasniegumiem, ar kuriem viņš lepojas visvairāk, Engelss atbild: “Domājot par mūsu komandu, es visvairāk lepojos ar to, ko esam sasnieguši pēdējo piecu gadu laikā. No “neglītā pīlēna” esam kļuvuši par labāko komandu pasaulē.”

“Team Jumbo-Visma” turpina strauji attīstīties un tai ir spoža nākotne, tāpēc “Fleet Complete” priecājas par iespēju palīdzēt komandai saglabāt līderpozīcijas riteņbraukšanas pasaulē.

Related Articles